17 juni
2016

Publistat wint twee AMEC Awards 2016

Geplaatst op vrijdag 17 juni 2016 door Super User

Gisteravond heeft Publistat twee AMEC Awards for International Communication Effectiveness gewonnen voor de evaluatie van de PR rond het interview met de paus in Straatnieuws. De Awards zijn uitgereikt tijdens de Global AMEC Summit in Londen.

In de categorie 'Best Measurement of a not-for-profit Campaign' won Publistat een Silver Award en de categorie 'Best use of Measurement for a Single Event' een Bronze Award. De Awards gelden als de "Oscars" op het gebied van professionele evaluatie van communicatiecampagnes en -strategieën. Publistat is hiermee het eerste Nederlandse bureau dat een AMEC Award wint.

Publistat heeft voor de evaluatie meer dan 600 berichten op nieuwssites, in printmedia en op radio en televisie onderzocht uit 93 verschillende landen. Samen met Straatnieuws is niet alleen gekeken naar de outputs van de campagne in de media zelf, maar ook naar de outcomes in termen van verkoop. De evaluatie is hiermee een voorbeeld van het nieuwe meten volgens Barcelona Principles 2.0, waarbij niet langer geprobeerd wordt de media-aandacht uit te drukken in niet bestaande PR-waarden, maar waarbij PR en media-aandacht zo veel als mogelijk worden gekoppeld aan effecten op de doelgroep en de eigen organisatie(doelen).

Opdrachtgever Jan-Willem Wits: "Door drie kwartier in zijn agenda vrij te maken, heeft paus Franciscus het leven van duizenden daklozen over de hele wereld veranderd. Zij hebben dit direct gemerkt door hogere inkomsten. En zij delen in de trots dat een doodgewone straatkrant een interview gekregen met iemand waar iedere journalist een moord voor zou wilen doen. Het belangrijkste is de boodschap van de paus: kijk niet weg als je een dakloze tegenkomt, maar geef een hand en maak een praatje. Door het onderzoek van Publistat hebben we harde cijfers over het effect van dit interview. Dat is niet alleen 'nice to know'. We zullen dit ook gebruiken bij het benaderen van andere wereldleiders. Publistat maakt glashelder wat het effect is van een interview met een straatkrant. We kunnen nu elke celebrity laten zien wat de ROI is van een gaatje in hun agenda om met Straatnieuws te praten." Eerder deze week ontving Straatnieuws ook een prijs van het internationale netwerk van straatkranten, INSP. De Utrechtse daklozenkrant kreeg de Special INSP News Service Award voor de meest opvallende redactionele bijdrage. Het interview werd doorgeplaatst in 62 straatkranten, verspreid over 27 landen.

Directeur Jeroen Scholten van Publistat zegt "supertrots" te zijn op deze prijs. Scholten: "Het is de eerste keer dat een Nederlands bureau deze prestigieuze onderscheiding mee naar huis neemt. Bovendien gaat het om een unieke casus. Het gebeurt zelden dat Nederlands nieuws zo'n internationale vloedgolf opwekt. In onze rapportage koppelen we de publiciteit ook aan hele concrete en meetbare resultaten. Dat maakt het meten van 'free publicity' veel minder vrijblijvend. De tijd dat we vierkante millimeters gingen tellen om daar de advertentiewaarde van te berekenen, ligt achter ons. Naast bereik brengen we nu effect in beeld. In dit geval voor een bijzonder goed doel."

Publistat heeft het project samen met Jan-Willem Wits pro bono uitgevoerd. Ook GlobalNews Group, Clipit, Zoom Media en Media Distillery hielpen belangeloos mee.

AMEC Awards

Wennie Waeijen en Robin ten Brink (Publistat)