15 dec
2011

Hoe gebruiken Noord/Zuidlijn en Spoorzone Delft media-analyse?

Geplaatst op donderdag 15 december 2011 door Publistat

Deze vraag stond centraal tijdens een bijeenkomst van Publistat over mediastrategie bij infrastructurele projecten. Ruim 40 communicatieprofessionals van onder andere grote gemeenten, Rijkswaterstaat en bouwbedrijven waren aanwezig. De bijeenkomst begon met een indrukwekkende rondleiding door de boortunnel Noord/Zuidlijn. Hierna presenteerde Anouk Reints, Hoofd Onderzoek bij Publistat, enkele belangrijke conclusies uit de media-analyses die zij sinds enkele jaren uitvoert voor de Noord/Zuidlijn en sinds begin 2011 voor de Spoorzone Delft. Lees meer in een interview met Anouk in Cobouw door hier te klikken.

Objectieve toetsing

Alex Sheerazi, hoofd Communicatie van Noord/Zuidlijn, maakte in zijn verhaal duidelijk waarom hij ervoor heeft gekozen om open te communiceren over risico's en de kernwaarden sensitiviteit, vakmanschap, realisme en 'betovering' centraal te stellen. Met de resultaten van de media-analyses van Publistat kon hij objectief het effect aantonen. 

Bijsturing mogelijk, ook van Twitterbeleid

Marjolein van Dommelen van Spoorzone Delft vertelde over de praktische meerwaarde van media-analyses: "Het vormt een spiegel en geeft ook mogelijkheden tot aanscherping van het beleid". Marjolein evalueert op basis van de analyses van onder andere berichtgeving op Twitter maandelijks de effecten van haar mediabeleid om tussentijds bijsturen mogelijk te maken.

Journalist Cobouw ziet trend naar meer openheid

Ingrid Koenen, journaliste voor Cobouw, sloot de middag af. Zij ziet een trend naar meer openheid bij infrastructurele projecten, alhoewel dit per project verschilt. Volgens haar moet je als communicatieprofessional accepteren dat positief en negatief nieuws elkaar altijd af zullen wisselen.

Mogelijk vervolg in samenwerking met King

Naar aanleiding van de vele enthousiaste reacties van de deelnemers aan deze bijeenkomst, overlegt Publistat met King (het kennisplatform voor infrastructurele projecten) over een vervolg.

Kijk voor meer informatie over de projecten en King op:

www.spoorzonedelft.nl
www.noordzuidlijn.nl
www.hierzijnwij.nu
www.kennisinhetgroot.nl