23 juni
2011

Nederlandse bestuursvoorzitter is geen 'Celebrity CEO'

Geplaatst op donderdag 23 juni 2011 door Publistat

Nederlandse bestuursvoorzitter is geen ’Celebrity CEO’

Dat blijkt uit onderzoek dat Publistat op 21 juni 2011 presenteerde tijdens een rondetafelgesprek over mediaprofilering van bestuursvoorzitters.

Publistat onderzocht voor 5 CEO's van Nederlandse ondernemingen het mediaprofiel in de afgelopen 5 jaar. Deelnemers aan het rondetafelgesprek - 20 communicatieleiders van toonaangevende organisaties - gingen met elkaar in discussie over de conclusies van Publistat. Het onderzoek laat zien dat de CEO's weinig op de voorgrond treden. Als de CEO zichtbaar is, dan vooral met financiële resultaten en strategie van de organisatie. Aandacht voor triviaal persoonlijk nieuws is beperkt tot 5% over nevenfuncties, hobby's en persoonlijke ontboezemingen.

Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat de CEO's weinig expliciete uitspraken doen die je zou verwachten volgens het Level 5-Leadership ideaal van managementexpert Jim Collins. Zo komen CEO's weinig in beeld met voorbeelden van bescheidenheid en het nemen van verantwoordelijkheid bij falen. Ook is de aandacht voor beloningen en bonussen substantieel: gemiddeld 9% van de onderwerpen waarmee CEO's in beeld zijn, gaat hier op in. In het crisisjaar 2009 ligt dit zelfs op 16%. Een laatste conclusie uit het onderzoek laat zien dat media veel aandacht besteden aan leiderschapswisselingen en al veel eerder dan het formele begin van de nieuwe bestuursvoorzitter. De bekende eerste honderd dagen lijken 100 dagen eerder te beginnen.