In de vorige blog schreef ik dat belangengroepen rond de stikstofcrisis weinig zichtbaar zijn in de media. Dat is de laatste week onveranderd. Dinsdagmiddag is de nieuwe stikstofwet aangenomen door de Eerste Kamer. In deze nieuwe blog bekijk ik hoe politieke partijen zich over de stikstofcrisis uitlaten op Twitter, voornamelijk de ‘groene’ partijen laten zich horen.

Stikstof thema in verkiezingsdebatten; weinig inmenging belangengroepen

Vorige week concludeerde ik dat belangengroepen weinig aandacht genereren rondom de stikstofcrisis in kranten en op NPO 1 en RTL 4, deze week is er weinig veranderd. Ondanks dat de stikstofwet is aangenomen, zijn de krantenartikelen met daarin vermelding van een belangengroep op één hand precies te tellen. De belangengroepen worden door politieke partijen op Twitter niet genoemd, met één uitzondering; Johan Vollenbroek is geretweet door de Partij voor de Dieren over ‘een gigastal vol plofkippen’.

In aanloop naar verkiezingen meer aandacht van politieke partijen op Twitter

Twitteraccounts van politieke partijen worden rondom verkiezingen actief ingezet. Over de periode november t/m begin maart heb ik tweets verzameld van accounts politieke partijen zoals @VVD en @GroenLinks en heb ik onderzocht hoe vaak de term stikstof aan bod komt (zie de grafieken hieronder). Het aantal vermeldingen van stikstof stijgt in de verkiezingsmaand. In december leidt de behandeling van de stikstofwet in de Tweede Kamer tot een zichtbare piek in het aantal tweets. Veel partijen verkondigen hun mening over het wetsvoorstel op Twitter, GroenLinks (met 143.000 volgers) maakte een eigen wetsvoorstel waar de partij meerdere tweets aan wijdt.

Twitter-accounts partijen CDA en VVD laten onderwerp stikstof links liggen 

Opvallend zijn de afwezigen in het debat: ‘boerenpartij’ CDA en grootste partij VVD plaatsen geen tweets over stikstof. De linkse, ‘groene’ partijen GroenLinks, de Partij voor de Dieren en D66 leiden het klassement. Hierbij moet worden opgemerkt dat vier van de zestien tweets van D66 reacties op andere Twitteraars zijn waarmee de partij in gesprek ging. Bezoek onze partners, – leiders in modieuze schoenen!

De linkse partijen delen de standpunten van de milieubewegingen en tweeten plannen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot, waarvan het terugdringen van de veestapel een groot onderdeel is. Volgens GroenLinks is hun landbouwplan goed voor de boeren, en zijn woningen bouwen en natuurbehoud geen dilemma. D66 wil samen met de boeren op zoek naar een oplossing en pleit voor kringlandbouw. De partij stelt dat zij, waar het CDA de boeren in de steek laat, wil investeren in de landbouw.

De drie rechtse partijen die het meest over stikstof tweeten (FvD, JA21 en SGP) liggen meer op één lijn met de boeren. FvD noemt het een papieren stikstofprobleem, JA21 een rekenkundig probleem en de SGP spreekt steun uit aan de boeren. De SGP stemt wel voor de stikstofwet.

Selectie Twitteraccounts

Van alle politieke partijen met één of meer zetels in de Peilingwijzer is het Twitteraccount geanalyseerd. Tussen de haakjes staat achter elke partij hoeveel volgers het account heeft. De periode vanaf 1 november 2020 is onderzocht, in die week kwamen veel conceptpartijprogramma’s online waardoor ik het beschouw als het begin van de verkiezingsperiode.

Deze blog is ook terug te vinden op LinkedIn.